'#chitikatest=keyword'

vineri, 13 martie 2020

Amplificator cu TDA2030 in varianta cu alimentare simetrica si asimetrica

Pentru incepatori in electronica, TDA2030 este varianta perfecta pentru realizarea primelor montaje si cablaje atat in varianta cu alimentare simetrica cat si asimetrica, fiind mai putin sensibile decat alte circuite integrate.

TDA2030 este inclus in categoria circuitelor integrate audio de joasa si medie putere. Din experienta proprie dar si a altor hobby-sti electronisti am constat ca sunetul este unul metalic perfect pentru frecvente medii si inalte(pentru satelitii sistemelor 2.1 sau 5.1) si mai putin pentru bass.
Pretul unui TDA2030 este unul redus iar componentele active si pasive folosite sunt putine si ieftine putandu-le gasi prin toate magazinele de specialitate.

Trebuie sa retineti ca, pentru a pune in functiune acest amplificator trebuie sa puneti un radiator suficient de bine dimensionat pentru a racii TDA-ul suficient de bine ca sa nu aveti neplaceri(defectarea circuitului,functionarea incorecta, e.t.c.).
In continuare va voi prezenta schema amplificatorului cu TDA2030 cu alimentare asimetrica:


TDA2030 - Schema cu alimentare asimetrica:

O schema simpla preferata de incepatori in ale electronicii, fara prea multe pretentii si cu o calitate, zic eu decenta comparativ cu pretul unui astfel de integrat.

TDA2030 - Amplasare componente - cu alimentare asimetrica:


TDA2030 - Cablajul cu alimentare asimetrica:


In continuare va voi prezenta schema amplificatorului cu TDA2030 cu alimentare simetrica:

TDA2030 - Schema cu alimentare simetrica:

TDA2030 - Amplasare componente - cu alimentare simetrica:

TDA2030 - Cablajul cu alimentare simetrica:


Orice probleme intampinati in constructia acestui amplificator nu ezitati sa postati aici pentru a afla si noi si pentru a primii un raspuns rapid si sigur.

Am vazut pe Elforum intrebari de genul "E mai buna alimentarea simetrica sau asimetrica?".....ei bine se pare ca depinde de locul unde o folosim....in cazul amplificatoarelor audio este de preferat alimentarea simetrica atata timp cat transformatorul este bine dimensionat si cele doua infasurari sunt aproximativ identice....daca e rebobinat de dumneavoasta asa de ochii lumii mai bine o lasati asimetrica....
Circuitele simetrice sunt însă mult mai complicate ca cele asimetrice, necesitând mai multe componente şi conductoare.

O sa incerc sa postez ceva ce am gasit eu despre alimentarile asimetrice si simetrice si influenta legaturilor de masa.
Oricum nu cred ca se merita atat de mult in cazul amplificatoarelor cu circuite integrate poate numai pentru cele cu tranzistori.

2 comentarii:

  1. Daca la parametrii te referi la valorile pieselor raspunsul il gasesti in datasheet. Mai exact in datasheet-ul lui TDA 2030 sau si mai bine poti sa gesesti la sfarsitul postarii bibliografia.

    RăspundețiȘtergere