'#chitikatest=keyword'

joi, 22 iulie 2010

Inductimetru DIY ieftin - Cheap DIY Inductimeter (cu multimetru)

Asamblarea şi de calibrarea.


Asamblarea circuitului este simplu. Sunteti sfătuiţi să utilizeze un soket de 14 pini pentru circuite integrate. Conexiunile dintre Inductimetru şi inductorul in timpul măsurarii ar trebui menţinute scurt, pentru a nu afecta valoarea măsurată.

Pentru calibrarea este necesar să avem un inductor (bobina) model. Acest lucru va determina precizia Inductimetrului. Procedura care am descris este pentru un inductor standard de 330μH.

Selectaţi scara de măsurare L (3 la 500μH), locul terminalelor de măsurare se pun în scurt cu o bucată de fir de dimensiuni suficient de mari doar pentru a stabili scurt-circuit. Legati multimetrul şi selectaţi scara miliVolts. Ajustati potentiometru pentru a citi 0V în multimetru. Scoateţi firul de scurt-circuit şi puneti inductorul standard care urmează să fie măsurat. Ajustati potentiometrul (R2) pe scara de măsurare L pentru a citi 330 mV în multimetru. Gata, această scară este calibrata.

Pentru valori mai mari ale inductivitatilor se comuta pe scara H si se ajusteaza R5 pentru a citi 0,33 mV în multimetru. Inductimetul este calibrat.

Reamintesc că în scara L valoarea masurata în multimetru indică μH şi în scara mare indică mH.



Modificări şi îmbunătăţiri pentru circuit

Desigur, o sursa externa poate fi pusă în aplicare, în special pentru cei care folosesc acest Inductimetru pentru perioade lungi de timp. Această sursă de alimentare ar trebui să fie 9 şi 12Vdc (curent continuu!). Consumul de curent este redus, mai mic decât 50mA.

Nu este recomandabil să utilizaţi un cablu de măsurare, deoarece poate modifica valorile măsurate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu