'#chitikatest=keyword'

vineri, 10 martie 2017

KIT IPRS BANEASA B8107 - COMANDA SONORA

     Comanda de la distanta este un procedeu des intalnit in numeroase aplicatii. Prin semnale sonore sau socuri mecanice, montajul poate actiona un circuit electric, circuit care, la randul sau, poate pune in functiune o lampa, un motor, o jucarie electronica etc.
     Schema contine 2 etaje de aplificare si un bistabil tip T. Amplificarea este realizata de tranzistoarele T1 si T2.     Circuitul bistabil realizat de tranzistoarele T3 si T4 poate fi basculat dintr-o stare in alta, aplicand semnalul doar la o singura intrare. Semnalul aplicat poate fi unul sonor (batai din palme, fluieraturi, pocnete glas omenesc etc) sau socuri mecanice.
     Semnalul se aplica prin intermediul castii telefonice etajului de amplificare, de unde prin intermediul condensatoarelor C5 si C6 si al diodelor D1 si D2 actioneaza simultan pe ambele baze ale tranzistorilor T3 si T4.
     Tranzistorul care initial a fost blocat trece in stare de saturatie, iar celalat se blocheaza.
In cazul in care T4 este blocat, in baza tranzistorului T5 se injecteaza un curent care-l satureaza; astfel becul din colectorul acestuia se aprinde.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu